AjankohtaistaKainuu CupKilpailutoimintaKeilahallitHistoriaKuviaYhteystiedot

KEILAILU ALKAA KAINUUSSA

Kainuussa keilattiin ensimmäisenä jo 50-luvulla Oulujärven Ärjän saaressa, Kajaani- Osakeyhtiön kesäpaikassa. Siellä oli  alkeellinen ulos rakennettu rata. Ajatus keilailusta alkoi kytemään, mutta kauan saatiin odottaa seuraavaa siirtoa keilailun alkamiseksi Kainuussa.

Varsinainen keilailutoiminta alkoi vuonna 1992, jolloin perustettiin Kainuuseen kaksi keilahallia. Puolangan Pyssylammelle valmistui neljäratainen keilahalli ja Katinkultaan, Vuokattiin valmistui kuusiratainen keilahalli kylpylän yhteen, jossa oli pelioikeus aluksi vain osakkeenomistajilla. Pyssylammella oli myös ulosrakennettu rata elokuussa 1991, jolloin pihalla heitettiin ensimmäiset heitot hallin valmistumista odoteltaessa.

Kainuun ensimmäiset keilailuseurat perustettiin Oulun keilailuliiton alaisuuteen vuoden 1992 loppupuolella. Näitä olivat Puolangalla Kainuun Keilaajat (KaiKe) ja Puolangan Ryhdin keilailujaosto (Ryhti) ja Katinkullassa Katinkulta Bowlers (KKB), joka on nykyisin Vuokatti Bowlers (VuoBo). Keilaseura Jummit perustettiin Puolangalle naisten toimesta 12.5.1993.

Keilailutoiminnan aktivoituessa saatiin Kajaaniin ensimmäinen keilahalli nykyiseen Puuilon kiinteistöön. Hallissa oli neljä rataa. Samassa kiinteistössä oli myös mikroautorata. Kajaanin hallin myötä perustettiin kaksi uutta seuraa, Kajaanin Keilaajat (KaKe) ja naisille oma keilaseura Kajaanin Ainot.

Useamman Kainuulaisen keilaseuran syntymisen myötä haluttiin oma keilailuliitto Kainuuseen. Perustava kokous pidettettiin Pyssylammen keilahallilla Puolangalla. Välillä Kainuussa oli Kajaanin ja Kainuun keilailuliitot, mutta yhdistyminen taas yhdeksi Kainuun keilailuliitoksi tapahtui 6.2.2012.

Keilahallin lopettaessa Petäisenniskassa, perustettiin uusi keilahalli Vienankadulle, entiseen Keskon ja Biohitin kiinteistöön. Toiminta uudessa hallissa alkoi syyskuussa 1999.

Kajaaniin perustettiin lisää uusia seuroja. Tihisenniemen, UPM- kymmenen työntekijöistä koostuva Tihis-keilaajat sekä 10-Ruutu. Vuokattiin perustettiin myös uusi seura NoUse.

Vuokattiin avattiin uusi Bowl Circus keilahalli joulukuussa 2004. Halli oli aluksi kahdeksanratainen, mutta myöhemmin hallia on laajennettu 16-rataiseksi keilailuviihdekeskukseksi. Uuden hallin myötä syntyi uusi seura, Sotsi Bowlers eli SoBo.

Juniorikeilailun tukemiseksi perustettiin Kainuun Jr. Bowlers 10.12.2009. Tämän myötä kehitettiin nuorten valmennustoimintaa Kajaanissa ja Vuokatissa. Nuorille aloitettiin säännölliset ohjauspäivät molemmissa halleissa.

Tuorein Kainuun keilailuliiton alaisuudessa oleva seura on Kajaanissa Bowling Club Kajaani (BC Kajaani).

Aktiiviset keilaseurat ja perustamispäivämäärät:
Kainuun keilaajat, 16.8.1992
Keilaseura Jummit, 12.5.1993
Vuokatti Bowlers (ent. Katinkulta Bowlers), 17.12.1992
Kajaanin keilaajat, 31.1.1997
Tihis-keilaajat, 15.6.1998
10-Ruutu, 20.5.2000
NoUse, 1.8.2002
Kainuun Jr. Bowlers, 10.12.2009
Bowling Club Kajaani, 30.12.2010

Seurat joilla ei toimintaa:
Puolangan Ryhdin keilailujaosto, 01.11.1992